NÄE MINUT – projektin seminaari 18.3.2021 klo. 14 – 17.00 etänä Zoomissa
15 maaliskuun, 2021
Rasismin vastainen viikko 15.3. – 21.3.2021 – Amal ry:n nostoja: Univormukysymys
16 maaliskuun, 2021
NÄE MINUT – projektin seminaari 18.3.2021 klo. 14 – 17.00 etänä Zoomissa
15 maaliskuun, 2021
Rasismin vastainen viikko 15.3. – 21.3.2021 – Amal ry:n nostoja: Univormukysymys
16 maaliskuun, 2021
Näytä kaikki

Rasismin vastainen viikko 15.3. – 21.3.2021 – Amal ry:n nostoja: Rakenteellinen syrjintä työelämässä

Olemme mukana rasismin vastaisen viikon kampanjoinnissa ja teemme viikon kuluessa lyhyitä teemaan liittyviä nostoja.

Haluamme tällä viikolla nostaa esille erityisesti rakenteellista syrjintää ja rasismia, sillä yhteiskunnassamme suurena haasteena on rakenteissa piilevä syrjintä, jolla on merkitystä erityisesti maahanmuuttaja ja musliminaisten työllistymisessä, joiden etnisyys, nimi tai uskonto ovat kantaväestöstä poikkeavat. Tutkimusten (mm. Akhlaq 2019; Larja 2019; Hyökki 2019) mukaan tähän ryhmään kuuluvat uskonnolliset musliminaiset, jotka pukeutuvat peittävästi ja joiden nimi tai etnisyys vaikuttaa siihen, miten heihin suhtaudutaan rekrytoinnissa. Erityisesti Lähi-idästä tai Afrikan eri maista tulevat musliminaiset kohtaavat huivin ja perittävän pukeutumisen sekä erottuvan etnisyyden vuoksi syrjintää ja rasismia työmarkkinoilla.

Työllistymisessä piilevän rakenteellisen rasismin lisäksi musliminaiset kohtaavat työpaikoilla ja työelämässä varsin usein oletuksia, jotka kohdentuvat heidän pukeutumiseensa tai uskontoonsa. Peittävästi pukeutuvien musliminaisten asiantuntijuutta ja osaamista työssään voidaan arvottaa yhteiskunnallisessa keskustelussa esiintyvän alistetun musliminaisen diskurssin mukaan. Naisten yksilöllisyys, tieto ja asiantuntijuus ohitetaan. Keskittyessä ainoastaan ulkoisiin seikkoihin kuten ihon väriin tai pukeutumiseen tullaan tilanteeseen, jossa liian usean musliminaisen osaamista ei tunnusteta.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa ja rakenteissa ollaan vielä tilanteessa, jossa keskitytään musliminaisten potentiaalin huomioimisen sijasta peittävän pukeutumisen ja uskonnollisen identiteetin problematisointiin. Nyt on aika tunnistaa , että rakenteissa piilevä musliminaisten kohtaama rasismi ja syrjintä vaikuttaa naisiin yksilötasolla, mutta lisäksi aiheuttaa yhteiskunnallisesti huolestuttavaa eriarvoisuutta.

Osallistu sinäkin rasismin ja syrjinnän vastaiseen toimintaan tällä viikolla sekä vuoden jokaisena päivänä!

Lisää tietoa ja ohjeita löydät SPR:n nettisivulta: https://www.eirasismille.fi/