Rasismin vastainen viikko 15.3. – 21.3.2021 – Amal ry:n nostoja: Rakenteellinen syrjintä työelämässä
16 maaliskuun, 2021
Tiedote: Amal ry on mukana Suomen Muslimifoorumi ry:n verkostossa
16 maaliskuun, 2021
Rasismin vastainen viikko 15.3. – 21.3.2021 – Amal ry:n nostoja: Rakenteellinen syrjintä työelämässä
16 maaliskuun, 2021
Tiedote: Amal ry on mukana Suomen Muslimifoorumi ry:n verkostossa
16 maaliskuun, 2021
Näytä kaikki

Rasismin vastainen viikko 15.3. – 21.3.2021 – Amal ry:n nostoja: Univormukysymys

Jatkamme viikon kuluessa pohdintaa yhteiskunnan moninaisuudesta, erilaisuuden hyväksymisestä sekä siitä, miten nämä asiat näkyvät erityisesti oman yhdistyksemme näkökulmasta.

Otetaanpa käsittelyyn Suomessa ristiriitoja herättävä aihe: Huivi ja univormu

Viime sunnuntain Helsingin Sanomissa julkaistiin Tommi Niemisen kirjoittama kolumni teemaan liittyen. Seuraavaksi pari nostoa kyseisestä kolumnista.

”Suomi on pieni maa, ja meillä on vähän poliiseja. Jokaisen poliisin täytyy pystyä toimimaan kaikissa tilanteissa. Maaseudulla saattaa olla vain yksi poliisipartio.”

”Entä jos asiaa katsoo toisesta kulmasta. Entä jos musliminaispoliisi olisi tiettyjen rikosten tutkinnalle lähes ainoa vaihtoehto? Kun kyse on vaikkapa kunniaväkivallasta, kantasuomalainen komisa­rion voi olla vaikea ymmärtää teon takana olevia kulttuurin syvävirtoja.”

Edellä olevat nostot tuovat esille keskeisesti sen, että mm. poliisin univormun taustalla vaikuttavat normitetut asenteet ja muuttumattomaksi kuvitellut oletukset siitä, millainen poliisin habitus ja representaatio tulee olla. Lisäksi ensimmäisessä sitaatissa tuodaan esille, että poliisin kykyyn toimia vaikuttaisi se jos hän identifioituu tai hänet nähdään jonkin ryhmän edustajana.

Tarkastellaan ensin tuota kykyä toimia…Poliisin ammatissa ydintä on kiinnostus ja motivaatio olla ammatissa, jossa käytetään viranomaisvaltaa, mutta joka on lisäksi ihmisten kanssa toimimista. Mikäli ihminen omaa poliisin ammattiin motivaation ja kyvyt, on mielestämme toisarvoista se käyttääkö hän huivia vai ei. Keskeistä ammatissa on ihmissuhdetaidot, tilannetaju, paineensietokyky ja kyky toimia myös haastavissa tilanteissa. Nainen huivissa voi täysin kyetä toimimaan poliisin ammatin vaatimusten mukaan, jolloin huivin nostaminen kynnyskysymykseksi osoittaa tarpeen muuttaa jäykkiä asenteita liittyen siitä, kuka voi olla ammattitaitoinen poliisi.

On itseasiassa mielestämme yhteiskunnallisesti paljon huolestuttavampaa se, että oletuksena on, ettei huivillinen poliisi kykenisi toimimaan ammattinsa ohjeiden tai etiikan mukaan – vain koska…huivi… Samaan aikaan saamme kuitenkin lukea lööpeistä, kuinka etnisesti kantaväestöön kuuluvat poliisit toimivat poliisin arvojen ja ohjeiden vastaisesti kaveraamalla äärioikeiston kanssa.

Tässä kohtaa haastamme poliisia ja päättäjiä katsomaan peiliin ja pohtimaan, kumpi on itseasiassa poliisin kannalta tärkeämpää. Se, että poliisi kuvastaa moninaistuvaa väestöä vai, että poliisin habitus pysyy näennäisesti arvoneutraalina?

Yhdenvertaisuuden näkökulmasta myös huivillisilla musliminaisilla tulisi olla mahdollisuus kouluttautua ja työllistyä aloille, joissa käytetään univormuja.

Niemisen kolumnin voit lukea täältä: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000007856770.html